Wat mij altijd heeft aangesproken in de wereld van marketing zijn de vele veranderingen en bijzondere ontwikkelingen die eigenlijk continu plaatsvinden. Wij marketeers zijn altijd opzoek naar de nieuwe mogelijkheden, platformen en trends om je doelgroep te bereiken. Toen vorig jaar Instagram met IGTV op de markt kwam, waar verticale video’s centraal stonden, vroeg iedereen zich af of dat wel een juiste beslissing was. Eén jaar later zien we het gebeuren, verticale video is de nieuwe trend.

Deze trend is eigenlijk gekomen omdat wij steeds meer onze telefoons zijn gaan gebruiken. Voor snel tussendoor even een filmpje kijken pakken wij toch liever onze telefoon dan onze desktop computer, laptop of tablet. Ook voor het filmen van snelle video’s is het gebruiksgemak van de telefoon, vooral met de goede camera’s die nieuwere toestellen hebben, ideaal. Maar om voor elke video dat je kijkt of filmt je telefoon een kwartslag te draaien, moest er een oplossing komen.

Vandaar IGTV, vandaar dat Facebook er ook op focust en vandaar dat je merkt dat steeds meer marketeers en videobedrijven verticale content maken. Zelfs mijn vaste videograaf Sander Kuiken en ik hebben besloten om ook onze serie VragenMadness verticaal te maken. Die posten we zelfs nu op IGTV en dat hadden wij een jaar geleden niet kunnen voorspellen.

Verticale video voor ondernemers. 

Wat verticale video jou kan opleveren is natuurlijk dat het filmen makkelijker wordt. Daardoor is het toegankelijker om video’s te maken en te posten op je sociale media kanalen. Bijvoorbeeld een aankondiging van een nieuwe samenwerking, een nieuw product, een ontwikkeling of een gave aanbieding.

Voor advertenties is het ook goed om je nu te gaan focussen op verticale content, want wanneer mensen gewend raken aan de verticale content, zou het jammer zijn wanneer ze alleen voor jouw advertenties nog hun toestel moeten draaien.

Ook je bestaande advertenties en postings op je sociale media kanalen worden langer bekeken. Je bezoekers hoeven dan alleen nog maar verticaal verder te scrollen voor meer postings.
Als laatste is het natuurlijk ook ontzettend hip en modern. Het klinkt wellicht stom, maar als jij al verticale video’s post en je concurrent blijft achter, dan is een potentiële klant sneller geneigd om bij jou iets af te nemen. Dit geldt eigenlijk voor elke nieuwe trend.

een paar Voor en Nadelen. 

Bij elke verandering in het land van sociale media zitten een paar voordelen en nadelen. Hieronder vind je een tabel zodat je de voordelen en nadelen even naast elkaar kunt zetten.

  • Verticale video ziet er altijd goed uit op telefoon.
  • IGTV & Facebook Video zijn gemaakt voor verticale video.
  • Het filmen van verticale video’s kan makkelijk met de telefoon.
  • Het is bij een jonge doelgroep populair.
  • Het daagt je uit om creatiever te zijn, vanwege het beeld dat smaller is.
  • Verticale video ziet er minder goed uit op computers, laptops & tablets.
  • YouTube ondersteunt verticale video alleen op de telefoon, op desktop krijg je zwarte randen.
  • Filmen met een professionele camera wordt iets lastiger.
  • Doordat het beeld smaller is, is het een uitdaging om alles in beeld te krijgen. 

Zelf verticale video’s opnemen. 

Mocht je gemotiveerd zijn om zelf te beginnen met het delen van verticale video’s dan is het enige wat je nodig hebt je telefoon. Let op! Hierin geldt wel: hoe nieuwer, hoe beter de videokwaliteit. Geen zorgen, de camerakwaliteit van een telefoon van de afgelopen paar jaar is meer dan prima.

Daarnaast heb je een idee nodig wat je wilt zeggen en wat je met de video wilt bereiken. Ook is het belangrijk dat je wel naar de lens kijkt, want als je filmt met de voorcamera zijn de meesten toch geneigd om naar zichzelf te kijken. Kijk dus vooral de lens in zodat de kijker zich aangesproken voelt.

Kom je er tóch niet uit? Dan kun je mij altijd vragen voor tips en trucs. Mocht je geïnteresseerd zijn in een professionelere videoproductie of dit willen uitbesteden? Zelfs dan weet ik wel iemand voor je te vinden. Ik help je graag verder.

VragenMadness #2.

Als laatste wil ik je nog even wijzen op mijn nieuwe VragenMadness serie, dat deze week ook over verticale video ging. Deze kun je vinden op mijn Facebook, YouTube en IGTV. Tot de volgende SocialMadness blog!