Sinds een paar maanden heb ik mijn oude hobbykamer omgetoverd tot de perfecte werkplek voor SocialMadness. Ik merkte eigenlijk meteen een positieve verandering, want sindsdien zit ik niet meer aan de keukentafel te werken en voelt het echt als mijn plek. Ik houd werk & privé nog meer gescheiden en ik kan mij nu met gemak volledig focussen op SocialMadness.

De voordelen aan het thuiswerken zijn voor mij dus ideaal. Ik vind de huiselijke sfeer fijn, mocht er iets gebeuren ben ik vaak thuis en ik maak hierdoor natuurlijk geen enkele kosten in het huren van een andere werkomgeving. Juist nu ik van mijn hobbykamer een serieus kantoor heb gemaakt merk ik de voordelen pas echt, want door daarin te investeren werk ik nu een stuk efficiënter, sneller en gemotiveerder. Omdat het voor mijn zo’n ontzettende verbetering is geweest, wil ik vandaag in deze blog aandacht besteden aan hoe jij ook jouw perfecte werkplek kan vinden.

De situatieschets. 

Voordat je kan ontdekken in welke omgeving jij het beste werkt, is het natuurlijk belangrijk om bewust te worden van de werkplek die je nu hebt. Wat vind je fijn? En wat vind je juist minder fijn? Uit ervaring weet ik dat vaak startende ondernemers het moeilijk vinden om een eigen werkplek te creëren, maar er zijn ook genoeg succesvolle ZZP’ers die nog vanaf de keukentafel hun werkzaamheden verrichten.

Maak eens een situatieschets. Geen zorgen, dit betekent niet dat ik je nu daadwerkelijk vraag om te gaan tekenen: maar ik wil je wel vragen om eens een analyse te maken over waar & hoe je nu precies aan het werk gaat. Merk je dat je eigenlijk overal in je woning bezig bent met je werkzaamheden? Of door drukte van een gezin vaak gestoord wordt in een brainstormsessie? Of dat je huidige werkomgeving wat je huurt tóch niet ideaal is? Het kan zelfs zo zijn dat je je nu realiseert dat je dit al jaren anders had kunnen doen. Hoe dan ook, het is goed om hier bewust van te worden.

De zoektocht.

Pas wanneer je weet wat je wilt veranderen aan je huidige werkplek en hoe je het in de toekomst anders wilt gaan doen, kan de zoektocht naar je eigen perfecte werkplek starten. Onthoudt dat het hierbij inderdaad belangrijk is om te zoeken naar jouw eigen perfecte werkplek, want alhoewel een kantoor in huis voor mij ideaal is: betekent dit zeker niet dat dit voor jou de perfecte oplossing gaat zijn.

 Wat het wél gaat zijn weet je pas na een beetje onderzoek gedaan te hebben, maar dit zou SocialMadness niet zijn als ik niet alvast een beetje voorwerk had gedaan. Bij deze dan ook een klein lijstje met mogelijke werkplekken:

  1. Een kantoor.

Het huren van een (kantoor)pand is perfect om een grote werkplek te creëren. Geen zorgen, ik schat je zekers niet te hoog, want misschien is dit juist wel het ideale moment om de investering te maken die je altijd al had willen doen. Met het huren van een pand heb je plek om werknemers in te huren, vergaderruimtes te creëren, een gaaf kantoor voor alleen jezelf te maken en om je bedrijf nog groter te maken dan dat het al is. Hier zit natuurlijk wel een kostenplaatje aan verbonden, dus dit is meer een optie voor ervaren ondernemers.

2. Een Flexplek.

Een flexplek is een werkplek in een open kantoorruimte. Het is eigenlijk een membership om onbeperkt gebruik te mogen maken van de beschikbare plekken. Dit is vaak de goedkopere optie voor ZZP’ers om toch op een kantoor te werken, makkelijk in contact te kunnen komen met andere ZZP’ers (vaak stimuleren dit soort werkplekken de mogelijkheid om te netwerken) en om niet meer thuis te werken. Onthoud wel, dat je hiermee geen vaste werkplek in de kantoorruimte huurt, vandaar ook de naam ‘flexplek.’

3. Een specifieke werkplek.

Je kan natuurlijk ook een specifieke werkplek huren in een kantoorruimte. Vaak is er in elke grote stad wel een ruimte die dit als mogelijkheid heeft en betaal je dan een maandelijkse huurprijs voor een kantoor/bureau. Onthoud natuurlijk wel dat in tegenstelling tot een flexplek je hier wel een vaste werkplek hebt, maar dat de maandelijkse kosten wellicht wat hoger kunnen uitvallen.

4. Je eigen woning.

Zelf ben ik begonnen in mijn eigen woning en dit is zeker een ideale optie voor de meeste startende ZZP’ers. Zelfs ervaren ZZP’ers kunnen thuis meer dan prima werken, maar ik wil je wel aanraden om een specifieke ruimte te creëren in je woning waar je aan het werk gaat. Pas dan kun je thuiswerken zo ideaal mogelijk maken.

VragenMadness #1.

Als laatste wil ik je nog even wijzen op mijn nieuwe VragenMadness serie, dat deze week ook over de perfecte werkplek ging. Deze kun je vinden op mijn Facebook, YouTube en IGTV. Tot de volgende SocialMadness blog!